Et case studie af cleantechsektoren og Zira Island

Den 1.11.2011 fik jeg overrakt Forsknings- og Innovationsstyrelsens førstepris på 150.000 kr. i Rådet for Teknologi og Innovations priskonkurrence om fremtidens innovationspolitik for opgaven ”Innovation og innovationspolitikker i Danmark – i dag og i fremtiden” med fokus på cleantech-sektoren og Zira Island, der er på billedet ovenfor. Selvom det er ved at være nogle år siden, er pointerne stadig relevante, da jeg var så heldig, at min opgave blev brugt til Danmarks nuværende innovationspolitikker. Læs mere om innovationsstrategien her >>

Den selvforsynende ø
De to danske virksomheder, BIG Architects og Rambøll, har samarbejdet om masterplanen for projektet, som meget vel kan blive en model for bæredygtig byudvikling i fremtiden. Projektet blev igangsat af et azerbaidjansk holdingfirma, men udover Rambøll og BIG Architects består konsortiet bag projektet af en tredje dansk virksomhed, Pihl, som skal stå for entreprenørarbejdet.

Visionen for Zira øen er at skabe en ø, som er 100 % uafhængig af eksterne energiresourcer. I projektet kombinerer virksomhederne i konsortiet banebrydende dansk arkitektur og bl.a. vindmølleenergi, som er en dansk kernekompetence, med den nordiske kvalitetsbevidste, holistiske og gennemtænkte tilgang.

Autenticitet er også nøgleordet for innovationssystemer
I min opgave pointerer jeg, at vi ikke kan kopiere udenlandske innovationssystemer, men at vi er nødt til at tage et historisk udgangspunkt i det innovationssystem, vi har i Danmark og forstærke dets bestående styrkepositioner.

Prisopgave med konkrete anbefalinger
Mit bud på fremtidens danske innovationspolitik bygger på et case studie af cleantechsektoren og cleantech-projektet på Zira Island i Aserbadsjan. Prisopgaven, der kan downloades nedenfor, munder ud i fem anbefalinger til det danske innovationssystem med henblik på fremtidens udfordringer. Disse er, at man

  • får identificeret good practices
  • styrker innovationssystemet gennem uddannelsessystemet
  • tilskynder samarbejde mellem store og små virksomheder
  • styrker danske organisationers internationale bånd
  • allokerer finansiering til teknologi og kanalisering af innovation hen mod miljøet og ressourcebesparelser

Afslutningsvis skal det understreges, at innovationspolitikker med en eksperimenterende natur er vigtige for det danske nationale innovationssystem. Eksperimenterende politikker fostrer det danske systems tilpasningsevne, som er essentiel for Danmarks konkurrenceevne, når globaliseringen bringer forandringer og udfordringer til verdens innovationssystemer.

Læs hele prisopgaven her >>

Comments

comments