Fremtidens Mejerier: Tre Trends, der vil ruske Branchen
Næste uge skal jeg holde workshop med repræsentanter for de danske mejerier. Igennem årene har jeg arbejdet med Landbrug & Fødevarer, fødevareproducenter og supermarkeder, men aldrig mejerierne.
Men hold da op, hvor sker der meget på området, der kommer til at ryste båden, som mejerierne sidder i, de kommende år.
Forbrugernes ændrede præferencer, prissensitivitet i en usikker verden, nye produktionsmetoder og krav om bæredygtighed og dyrevelfærd skaber både udfordringer og muligheder for mejerierne.
Så hvordan ser fremtiden ud? Her er tre af de trends, der kommer til at skabe skvulp og fede bølger at ride på for mejerierne:
1. Laboratoriedyrkede Mejeriprodukter: Mælk uden Ko
Den teknologiske udvikling har gjort det muligt at fremstille mejeriprodukter uden dyr ved hjælp af præcisionsfermentering. Ved at bruge mikroorganismer til at producere mælkeproteiner kan virksomheder skabe produkter, der smager og næringsmæssigt svarer til konventionelle mejeriprodukter. Virksomheden Perfect Day har allerede lanceret is baseret på laboratoriedyrkede mælkeproteiner.
Hvorfor er dette vigtigt?
- Reducerer afhængigheden af kvægbrug, hvilket mindsker CO2-udledning og dyrevelfærdsmæssige problemer.
- Kan appellere til både veganere og bæredygtighedsbevidste forbrugere.
- Muliggør produktion af mælkeprodukter i bynære områder gennem fermenteringsanlæg.
Mejerierne bliver nødt til at tage stilling til denne udvikling: Skal de investere i laboratoriebaserede produkter eller fordoble indsatsen på konventionel produktion med fokus på bæredygtighed?
2. AI, Automatisering og Vertikal Landbrug: Fremtidens Produktionsmetoder
De traditionelle mejeriprodukter vil stadig stå stærkt i årene, der kommer (der vil komme nye BMO-trends (Bolle med ost..:), men der vil komme krav om nye og mere bæredygtige produktionsformer.
Den digitale transformation er også ved at revolutionere mejeriproduktionen. AI og automatisering spiller en stigende rolle i optimeringen af kvægavl, mælkeproduktion og distribution.
Tendenser vi ser:
- AI-overvågede malkesystemer: Sensorer og dataanalyse kan overvåge kvægenes sundhed, foderoptagelse og mælkeproduktion i realtid, hvilket optimerer effektiviteten.
- Robotter i landbruget: Mejerier kan reducere afhængigheden af manuel arbejdskraft ved at bruge autonome traktorer og robotmalkning.
- Vertikalt landbrug til dyrefoder: Ved at dyrke foder i vertikale anlæg kan landmænd reducere brugen af landarealer og vand samtidig med at forbedre fodrets kvalitet.
En interessant virksomhed inden for automatisering er Fairme, en fransk startup, der revolutionerer mejeriproduktion ved at placere fuldautomatiske produktionsenheder direkte på gårdene. Disse ‘ateliers’ anvender AI og robotteknologi til at omdanne mælk til yoghurt, ost og is uden behov for manuel arbejdsindsats fra landmanden. Fairme sørger for hele processen fra produktion til levering og giver landmænd mulighed for at få en højere margin på deres mælk, samtidig med at transportafstanden reduceres markant. Dette initiativ kan potentielt reducere mejeriproduktionens CO2-aftryk med op til 50% og skabe en ny måde at producere mejeriprodukter lokalt og bæredygtigt.
Hvad betyder dette for mejerierne? De, der investerer i teknologiske løsninger, vil ikke kun øge effektiviteten, men også reducere deres klimapåvirkning. Fremtidens konkurrencefordel ligger i at integrere AI og automatisering i hele værdikæden. Men også i at turde nytænke måden vi producerer mælkeprodukter på.
3. Fremtidens Forbrugere: Sundhed, Bæredygtighed og Personaliserede Oplevelser
Forbrugerne efterspørger sundere, mere bæredygtige og personligt tilpassede produkter. Ifølge Euromonitor kigger 54% af globale forbrugere efter sundhedsfremmende ingredienser i deres madvalg. Mejerier har en unik mulighed for at udnytte dette ved at udvikle produkter, der kombinerer funktionelle ingredienser som probiotika, protein og vitaminer.
Nøgletendenser:
- Funktionelle mejeriprodukter: Probiotiske yoghurter, kefir og berigede oste kan positioneres som superfoods.
- Personalisering via data: AI-drevet personalisering kan hjælpe forbrugere med at vælge mejeriprodukter baseret på deres sundhedsdata.
- Convenience: En engelsk undersøgelse viser, at voksne i dag bruger 45 minutter mindre på madlavning om dagen end vores forældre gjorde. Forbrugerne går stadig efter de nemme løsninger i en travl hverdag og det skaber en mulighed for mejerierne til at udvikle sunde og næringsrige convenience-produkter, der matcher forbrugernes behov.
- Gennemsigtighed og storytelling: Forbrugerne vil vide, hvor deres mad kommer fra. Blockchain og digitale produktpas kan give gennemsigtighed i produktionsprocessen.
Hvordan Kan Mejerierne Forberede Sig på den fremtid?
For at kunne navigere i den fremtid, bliver mejerierne nødt til at turde gøre tingene anderledes.
- Investere i forskning og innovation: Samarbejde med startups og forskningsinstitutioner om laboratoriedyrkede mejeriprodukter og AI-drevet produktion.
- Implementere bæredygtige produktionsmetoder: Ja ja, mejerierne ved det godt, men der vil stadig være fokus på at reducere CO2-udledning, spare på vandressourcer og sikre dyrevelfærd fremover.
- Udvikle sundhedsorienterede produkter: Fokusere på ernæringsmæssige fordele og tilbyde personaliserede løsninger til forbrugerne.
Fremtidens mejerier vil blive defineret af deres evne til at tilpasse sig en verden i forandring. De, der tager udfordringerne op, vil ikke blot overleve – de vil trives.
Hvad synes du? Hvilken af disse trends tror du vil have den største indflydelse på mejeribranchen i de kommende år?